Search and Hit Enter

Info

New Performance Turku Biennale (NPT) on ainutlaatuinen performanssitaiteen biennaali, joka esittelee taiteen ajankohtaisia virtauksia paikallisille ja kansainvälisille yleisöille. Biennaali jatkaa New Performance Turku Festivalin vuosina 2012-2021 toteuttamaa kunnianhimoista työtä performanssitaiteen teosten, tuotantojen ja yleisöjen kehittämiseksi. Toiminta sisältää residenssejä ja laajamittaisia yhteistöitä paikallisten yhteisöjen ja toimijoiden kanssa. New Performance Turku Biennalen tavoitteena on viedä toiminnan sosiaalisen, ekologisen ja ekonomisen kestävyyden periaatteita toiminnassaan yhä pidemmälle. Toiminnan keskiössä on korkean profiilin taiteilijoiden kutsuminen Turkuun ja yhteyden rakentaminen taiteilijoiden, paikallisten ja kansainvälisten yhteisöjen sekä monimuotoisten yleisöjen välille.

Historian ensimmäinen performanssitaiteen biennaali nähdään syyskuussa, 5.-10.9.2023.

New Performance Turku ry on perustettu vuonna 2012 edistämään performanssi- ja esitystaidetta Suomessa ja kansainvälisesti. Toiminnan lippulaivana on Turussa vuosittain järjestettävä performanssitaiteen festivaali New Performance Turku Festival, josta on vuosien aikana kasvanut Suomen suurin säännöllisesti järjestettävä performanssitaiteeseen keskittynyt festivaali. New Performance Turku ry:n tavoitteena on tuoda performanssitaidetta vahvempaan dialogiin ympäröivän yhteiskunnan kanssa. Yhdistyksen toiminta perustuu laaja-alaiseen, ylirajaiseen, dialogiseen ja kaksisuuntaiseen yhteistyöhön.

Toiminnan tavoitteena on kehittää performanssitaiteen tuotantotapoja, syventää dialogia performanssitaiteilijoiden ja kuraattorien välillä uusien teosten kehittelyvaiheessa sekä luoda pitkäaikaisia yhteistyösuhteita taiteilijoiden kanssa.

Emme toimi vain kiertuealustana valmiille esityksille, vaan osallistumme aktiivisesti teosten tuotantoon, tuottaen vuosittain useita merkittäviä performanssiteoksia yhdessä sekä suomalaisten että kansainvälisten tekijöiden kanssa. Toimintaamme osallistuneet taiteilijat mainitsevat usein palautteessaan toiminnan erityisyyden unelmateostensa mahdollistajana. Tätä haluamme olla jatkossakin: vahvasti taiteilijalähtöinen ja eettinen tuotantotaho, joka ei pelkää tarttua tuotannollisesti haastaviin ja kunnianhimoisiinkaan teosideoihin, vaan toteuttaa taiteellisesti korkeatasoisia projekteja ja unelmia yhdessä taiteilijoiden kanssa.

Toimintaamme rahoittavat ja tukevat Taiteen edistämiskeskus, Turun kaupunki, Turku2029-säätiö, Pro Manillasäätiö sekä vaihtuvat suomalaiset ja kansainväliset säätiöt. Keskeisiä yhteistyökumppaneita ovat lisäksi Tehdas Teatteri, Läntinen tanssin aluekeskus, Turun yliopisto ja Taideyliopisto.