
Sara Wollasch: Lament (näkki)
PAIKKA: Aurajoki, julkinen tila (lähtöpiste kerrotaan myöhemmin)
AIKA: su 7.9. klo 16–18
KESTO: 2h. Teos ei vaadi ennakkoilmoittautumista
KIELI: ei kieltä
Lament on esitys, joka tutkii mytologian, yhteiskunnan rappeutumisen ja luonnon hiljaisen vastarinnan teemoja.
Taiteilija ammentaa suomalaisesta ja tšekkiläisestä kansanperinteestä ja esittää Näkkiä—veden henkeä tai merenneitoa, joka on yhtä aikaa viettelevä ja uhkaava. Näkki nousee esiin näyttääkseen, kuinka hauras ihmiselämä on.
Hitailla ja intiimeillä eleillä Wollasch kutsuu yleisön mukaan seuraamaan, kuinka hänen muotonsa paljastuu vähitellen. Tavalliset vaatteet leikataan pois, ja niiden alta paljastuu ihonsävyinen, veistoksellinen puku. Vesi, kimalle ja erilaiset aistimukset tuovat esiin muutoksen, halun ja rappeutumisen teemoja.
Esitys yhdistää eri kulttuureja ja vertaa ihmiselämää olentoon, joka elää menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden rajalla. Teos käsittelee ekologista surua, kehollisuutta ja myyttisiä voimia, jotka muokkaavat meitä. Näkin itkuvirsi haastaa yleisön pohtimaan suhdettaan luontoon, historiaan, unohdettuihin tarinoihin ja omaan kehoonsa.
Sara Wollasch on tšekkiläinen taiteilija ja kuraattori, joka tutkii kehollisuutta, hoivaa ja uudenlaisia yhteiselon muotoja. Hänen työskentelyssään yhdistyvät performanssitaide, kuvanveisto ja installaatio, ja hän käyttää alastomuutta ja kehon tyylittelyä ilmaisun välineinä. Rakkauden teemat ja eksistentiaalinen ironia ovat keskeisiä hänen lähestymistavassaan, kuten esityksissä Prsa (2021) ja Stefania (2024) nähdään. Vuodesta 2023 lähtien Wollasch on toiminut kuraattorina Umakart Galleriassa, keskittyen kehon mielikuviin, historiallisiin analogioihin ja huumoriin.
Vuonna 2016 hän perusti yhdessä Bára Smékalován (Schreier) kanssa taiteilijaduon NEWkus, joka kokeilee keholliseen ilmaisuun ja ”roskaestetiikkaan” perustuvia esityksiä. Wollasch on opiskellut Brnon kuvataideakatemiassa ja esittänyt teoksiaan näyttelyissä ja festivaaleilla. Wollasch rakastaa työskennellä ihmisten kanssa ja ottaa yleisön usein aktiivisesti mukaan esityksiinsä ja projekteihinsa.