Search and Hit Enter

Sajan Mani (IN/GE)

Sajan Mani

Stilt roots to postpone the end of the world
Lauantai 9.9. klo 15-18
Esityspaikka: Aurajoen ranta, Tuomiokirkkosillan läheisyydessä  (Linnankatu 1, 20100 Turku) 
Kesto: 3h
Esitys tapahtuu julkisessa tilassa, ei ennakkovarauksia.


Political Yoga – Environmental Justice Edition
Sunnuntai 10.9. klo 12:00
Esityspaikka: Vanha Viinatehdas, Manilla, Itäinen Rantakatu 64b, 20810 Turku
Kesto: 60-90min
Kieli: Englanti
Esitykseen on mahdollista varata paikka, mutta paikkoja on tarjolla myös esityspaikalla 15 minuuttia ennen teoksen alkua. Ennakkovaraukset täältä.

Saapumisohjeet ja esteettömyystiedot päivitetään sivun alaosaan

Juuret maailmanloppua viivyttämässä

Juuret maailmanloppua viivyttämässä (Stilt roots to postpone the end of the world*), taiteilija Sajan Vazhakaparambil Kolavan Manin performanssi-installaatio, tutkii jaettua, alkuperäistä ja kosmologista näkökulmaa kehoihin, veteen ja tilaan. Teos inspiroituu edesmenneen Dalit-alkuperäiskansaan kuuluvan Kallen Pokkudanin vallankumouksellisesta toiminnasta. Pokkudan istutti mangrove-puita ympäri Keralan rantoja hiljaisen ympäristöaktivismin muodossa.

Ilmastonmuutoksesta huolestuneena taiteilijana, Sajan hyödyntää Keralan alkuperäiskansojen harjoitteita ja mielikuvitusta, joissa puut, kivet ja eläimet jakavat elämän. Esiintymällä yhdessä Aurajoen kanssa . Hän uskoo, että kollektiiviset tulevaisuudet voivat toteutua hylkäämällä kapitalismin haitalliset käytännöt ja kuvittelun.

Kallen Pokudan, joka tunnetaan myös Intian Mangrovemiehenä, oli Keralasta lähtöisin oleva ympäristöaktivisti. Hän omisti elämänsä mangrovepuiden suojelulle, josta hänet palkittiin useilla kunnianosoituksilla, kuten Intian State Forest Departmentin Vanamithra-palkinnolla, Harithavyakthi-palkinnolla, P V Thampi Environmentalist -palkinnolla ja Bhoomi Mithra -palkinnolla. Kallen Pokudan halusi tulla kutsutuksi nimellä Kandal Pokkudan, minkä merkitys on “Mangrove Pokkudan” malajamin kielellä, kertoen hänen syvästä sitoutumisestaan mangrovemetsien suojeluun.

*inspiroitunut Ailton Krenakin teoksen “Ideas to postpone the end of the World” nimestä. Ailton Krenak on ympäristöaktivisti ja alkuperäiskansojen oikeuksien puolustaja.

Political Yoga – Environmental Justice Edition

Poliittinen jooga on Sajan Manin jatkuva taiteellinen tutkimusprojekti, joka tarkastelee, miten sosiaalisen, kulttuurisen ja geopoliittisen vallan epätasapaino ilmenee henkilökohtaisessa meditaatiossa ja kehollisissa harjoituksissa. Projektin tarkoituksena on tehdä yhteistyötä osallistujien kanssa ja tutkia dekolonisoidun ja inklusiivisen joogakoulutuksen mahdollisuutta. Projekti analysoi liikettä ja eleitä, ja kehittää samalla uusia kehonkielen muotoja.

Turussa nähtävä versio keskittyy ympäristöoikeudenmukaisuuteen, ympäristöpakolaisiin ja ekologiaan, heijastaen ympäristöön ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen liittyviä kysymyksiä.

Sajan Mani on performanssitaiteilija ja kuvataiteilija, joka syntyi kumipuutyöntekijöiden perheeseen Etelä-Intian Keralassa. Hänen työnsä keskittyy intian marginalisoitujen ihmisten todellisuuksien, ekologisten aiheiden sekä eläinten ja ihmisten kanssakäymisen kysymyksiin. Viimeisimpänä hän toteuttu monialaisen projektin “Wake-up calls from my ancestors” (“Herätyksiä esivanhemmiltani”), tutkien Euroopan kolonialistisia arkistoja Dalien ja alkuperäiskansojen tietoisuuksista käsin.Sajan oli ensimmäinen intialaistaustainen taiteilija jolle on myönnetty Berlin Art Prize (2021).

Hän on osallistunut kansainvälisille biennaaleille, tapahtumiin, näyttelyihin ja residensseihin: The INHABIT, Max Planck Institute for Empirical Aesthetics, DE (2022), Galerie Leonard & Bina Ellen Art Gallery, Concordia University, CA (2021-22) Lokame Tharavadu Kochi Biennale Foundation, IN (2021), Times Art Center Berlin, DE (2021) Nome Gallery, Berlin (2021) CODA Oslo International Dance Festival, No (2019); Ord & Bild, SE (2019); India Art Fair (2019); “Specters of Communism”, Haus der Kunst, Munich (2017); Dhaka Art Summit, Bangladesh (2016); Kampala Art Biennale, Uganda (2016); Kolkata International Performance Arts Festival (2014–16); and Vancouver Biennale, CA (2014), muiden muassa. Vuonna 2022 hänet palkittiin Prince Claus Mentorshop Awardilla ja Hello India Art Awardsissa Vuoden läpimurtona.

Saapumis- ja esteettömyystiedot

Political Yoga – Environmental Justice Edition

Manillan sisäpihalle voi parkkeerata maksutta liikkumisesteisen pysäköintitunnuksella varustetulla ajoneuvolla. Viinatehtaalle pääsee heti Manillan sisäpihalle tullessa vasemman puoleisesta ovesta ja esitystilaan kuljetaan loivaa luiskaa pitkin.

Manillan Vanhalle Viinatehtaalle pääsee pyörätuolilla ja tiloissa on esteetön WC. Kaikki Viinatehtaan WC-tilat ovat sukupuolineutraaleja.

Esityksen kieli on englanti.

Lisätiedot:
Lotta Valtanen, lotta@newperformance.fi