Search and Hit Enter

Anastasia (A) Khodyreva (FI)


(A) Khodyreva: terminal socialities

Torstaina 7.9. klo 18
Esityspaikka: Turun Satama, Viking Linen terminaali, Ensimmäinen linja, 20100 Turku
Saapumis- ja saavutettavuustiedot päivitetään sivun alalaitaan.

Kesto: 1h 
Esitykseen osallistuminen edellyttää ennakkopaikan varaamista.
Varaukset täältä.

terminal socialities on performatiivinen teos joka kutsuu kuuntelijansa kokemaan suomalaisen matkustajaterminaalin paikkana, jossa moninaiset yhteiskunnat, rajoitteet ja solidaarisuudet kehollistuvat. Erityisesti nämä teemat nousevat ilmastokriisin, pakolaispolitiikan, kapitalismin ja vihreän merenkulkupolitiikan näkökulmasta. Paikkasidonnainen teos kuljettaa kokijansa läpi terminaalin, moniaistisia kohtaamisia sisältävänä matkana. Yhteinen matka koostuu osioista, jotka kehottavat kokijaa huomioimaan miten erilaiset sosiaaliset ja ajalliset todellisuudet tulevat esiin, yhdistyvät ja aaltoilevat yhteisesti jaetussa säiliössä – matkustajaterminaalissa.

Yhtenä matkanteon välineenä on radiopuhelin. Radiopuhelin jäsentää ympärillä olevaa tilaa ja sen käyttöä, ja on samalla kriittisen tarinankerronnan väline. Millaiset äänet ja värinät luovat terminaalia ja sitä ympäröiviä alueita erilaisten kehojen näkökulmasta? Kuulostaako terminaali lattialaattojen yli rullattavilta matkalaukuilta? Vai lokkien naurulta? Mitä kieltä terminaali puhuu? terminal socialities kysyy, onko terminaalin lasiseinien läpi näkyvä Itämeri yhtä sininen kaikille. Millaisia vaihtoehtoisia ääniä ja todellisuuksia terminaalin jaettu tila voisi tuottaa?

Anastasia (A) Khodyreva on turkulainen, Venäjällä syntynyt poikkitieteellinen teoreetikko, tutkija ja kirjoittaja. Hänen työnsä tarkastelee, miten länsimaiset marginalisoidut rakenteet koetaan ja äänettömästi torjutaan jokapäiväisissä kohtaamisissa, erityisesti antiableistisissa, migroituneissa ja ei-binäärisissä yhteisöissä. Viimeisimpänä hän on ollut toteuttamassa Aquatic Encounters: Arts and Hydrofeminisms -projektia, joka on vetisistä kumppanuuksista ja oikeudenmukaisista monilajisista tulevaisuuksista unelmoiva taiteellisen tutkimuksen hanke ja yhteisöllinen lukutila (KONE Foundation 2020-2022; 2023; yhteistyössä FT Elina Suoyrjö). Lisäksi hän valmistelee yhteistyössä TUO TUO Artsin (FI) kanssa kestollista ja yhteiskunnallista A Waiting Notebook -tutkimusprojektia, joka on kiinnostunut odotukseen liittyvistä monitahoisista tunteista. 

A:n tekijyys sisältää yhteistekemistä, kosketuksellisia kohtaamisia, moniaistisia kävelyitä, muistiinpanoja ja paikkasidonnaista kirjoittamista. Hän on kirjoittanut ja toimittanut kansainvälisiä julkaisuja, esim. The Unlikely Journal for Creative Arts, niin & näin, The CSPA Quarterly, Errant Bodies Press sekä monia muita) ja on osallistunut residensseihin ja tutkimusretriiteille, kuten TUO TUO Arts, CAA, Saaren Kartanon residenssi EST-NORD-EST, muiden muassa. Hänen työskentelyään tukevat Koneen säätiö, Turun yliopistosäätö, Emil Aaltosen säätiö ja Suomen Akatemia.