PERFORMANSSEJA & PIZZAA
Perjantaina 25.10.2024 klo 19 alkaen
Vanha Viinatehdas, Manilla
Itäinen Rantakatu 64, Turku
Vapaa pääsy
Tule tapaamaan New Performance Turku Biennalen syksyn residenssitaiteilijoita teosten ja work in progress -esitysten muodossa! Illan ohjelmassa performansseja, puheita, pizzaa ja punaviiniä.
Illan aikataulu:
19:00, Gaetan Rusquet (BE)
19:30, Parsa Kamehkhosh (IR/FI)
20:15, Sara Wollasch (CZ)
20:45, Emil Santtu Uuttu (FI) & Samira Saramo (FI)
21:15, Pizza & Party
Emil Santtu Uuttu
Emil Santtu Uutun työt käsittelevät tavallisesti nautintoja tai muisti-instituutioiden ja historiantutkimuksen roolia.
Vuoden 2024 elokuussa Uuttu työskenteli New Performance Turku Biennalen residenssissä jatkaen aiempaa taiteellista työtään suomalaisen sateenkaarihistorian ja sitä koskevan arkistotutkimuksen parissa. Vuonna 2023 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkiston tutkijasalissa kantaesitty teos ‘Ihana tytär Erika – Huomioita nimestä’ rakentui SKS:n arkiston kansanrunouskokoelmasta löytyvän paikallistarinan ja sitä käsittelevien tai sivuavien tutkimusjulkaisujen ympärille. Näytelmä tarkastelee etiikan ja muistamisen kysymyksiä transhistorian tutkimuksen kontekstissa.
Uuttu tutustui Turun residenssijakson aikana Abo Akademin, Turun Yliopiston, Turun Kansallisarkiston yksikön ja Siirtolaisuusinstituutin kokoelmiinsa. Residenssin lopulla Uuttu sopi teoksen sovittamisesta Siirtolaisuusinstituutin arkistoon New Performance Turku Biennaalin ohjelmistoon.
Perjantaina 25.10. New Performance Turku Biennalen performanssiklubilla Emil Santtu Uuttu ja Siirtolaisuusinstituutin vastaava tutkija Samira Saramo kertovat tulevasta sovituksesta.
Gaëtan Rusquet
Gaëtan Rusquet (he/him, 1984) asuu ja työskentelee Brysselissä. Hän toimii esiintyjänä, tanssijana, koreografina ja lavastajana, ja työskentelee sekä esittävän taiteen että kuvataiteen alueilla. Hän on opiskellut soveltavaa taidetta Pariisin Olivier de Serressä / ENSAAMAssa sekä suorittanut esityksen ja skenografian maisterintutkinnon ENSAV La Cambressa Brysselissä.
Taiteellisissa ehdotuksissaan Gaëtan Rusquet tarkastelee, kuinka ihminen sijoittuu tilaan ja mikä tekee käytetystä välineestä – olipa kyseessä tila, valo, ääni, video, liike, esineet tai materiaalit – vähemmän määritellyn. Hän pyrkii tuomaan yhteyksiä esiin ritualisoidussa muodossa. Hän näkee esityksen otollisena hetkenä tutkimukselle ja kokemukselle, niin esiintyjille kuin katsojillekin. Jokainen esiintymiskerta on myös mahdollisuus haastaa ja päivittää omaa merkitystään – kuten veistosmainen esine, joka jatkuvasti etsii ääriviivojaan. Näin luodut scoret tarjoavat neuvottelumahdollisuuksia esiintyjän ja yleisön/todistajien välillä.
Myös erilaiset holistisen hoidon menetelmät rikastuttavat hänen praktiikkaansa sekä lähestymistapaansa kehoon ja sen rajoihin. Tämä mahdollistaa erilaisten koreografisten työkalujen kehittämisen suhteessa kehoihin, energiaan sekä niihin tiloihin ja ympäristöihin, joissa erilaiset kehot toimivat.
Parsa Kamehkhosh
Parsa Kamehkhosh (s. 1985) on esitystaiteilija ja muotoilija, joka asuu tällä hetkellä Vantaalla, Suomessa. Hänen työnsä tutkii olemisen kysymystä maailman kontekstissa, erityisesti arjen ja elämän käsitteen vuorovaikutuksessa eksistentiaalisella tasolla. Hän käyttää usein esineitä ja materiaaleja ilmentämään nykyihmisen arjen estetiikkaa suhteessa erilaisiin narratiiveihin, jotka määrittelevät ihmisen aseman maailmankaikkeudessa ja sen ulkopuolella. Hänen teoksensa liikkuvat sisäisten ja ulkoisten maailmojen, luonnollisen ja yliluonnollisen, nähdyn ja näkymättömän rajapinnoilla.
Hän työskentelee erilaisten taidemuotojen parissa, pääpainona performanssitaide. Hänen teoksiaan on esitetty enimmäkseen Euroopassa, Lähi-idässä ja Yhdysvalloissa. Kiinnostus materiaaleihin, esineisiin ja arjen estetiikkaan johti hänet opiskelemaan teollista muotoilua Teheranin yliopiston Taideakatemiassa, minkä jälkeen hän syventyi estetiikkaan ja merkityksen muodostamiseen Tukholman Konstfack-taidekorkeakoulussa sekä visuaaliseen kulttuuriin, kuratointiin ja nykytaiteeseen Aalto-yliopistossa.
”Oleminen maailmassa on perimmäinen tavoitteeni – seison kaikkien rakennettujen identiteettien edessä ja annan elämän kiehtoa minua. Sisäistämisprosessini havaintojeni ja kokemusteni kautta auttaa minua ymmärtämään itseäni ja paikkaani maailmassa, mikä ilmenee taiteellisena praktiikkanani. En näe itseäni niinkään luojana, vaan enemmänkin ovina, joiden kautta ideat tulevat olemassaolon piiriin.”
Parsa Kamehkhosh on vuonna 2024 perustetun The Other Side -performanssialustan toinen perustaja ja kuraattori.
Sara Wollasch
Sara Wollasch (s. 1997) on taiteilija, jonka teokset käsittelevät fyysisyyden, huolenpidon sekä uusien yhteiselon ja yhteistyön muotojen teemoja. Hän hyödyntää performansseissaan usein alastomuutta ja omaa kehoa, joita hän käyttää haastamaan sosiaalista ja poliittista sortoa sekä ilmaisemaan voimaantumista. Hänen teoksissaan, kuten Breasts (2021) ja Venus, a tribute to Kateřina Olivová (2022), yhdistyy usein performanssi ja veistokselliset käytännöt, esimerkiksi kehon osien valaminen kipsiin ja niiden sisällyttäminen installaatioihin. Wollasch työskentelee myös videon parissa, käsitellen ajankohtaisia yhteiskunnallisia ja poliittisia tapahtumia, kuten teoksessa UNITED COLOURS OF (2022).
Wollasch perusti vuonna 2016 yhdessä Bára Smékalován kanssa taiteellisen duon NEWkus, jossa he käyttävät keholähtöistä esitystä tutkiakseen kitschiä, roskan estetiikkaa ja ajankohtaisia tapahtumia. Esimerkkejä tästä ovat performanssit Syria Ambulance (2017) ja COVID March (2021). Teokset inspiroituvat Fluxus-liikkeestä luoden leikkisiä ja absurdeja scoreja, jotka hämärtävät elämän ja taiteen välistä rajaa. Wollasch on opiskellut Lenka Klodován, Jan Ambrůzin ja Pavel Korbičkan johdolla FaVU BUT Brnossa, ja hän on esittänyt teoksiaan laajalti, muun muassa Prahan Studio ALTA sekä kansainvälisillä festivaaleilla. Hän toimii tällä hetkellä kuraattorina UMAKART Galleriassa Brnossa.
Titanik-gallerian kanssa toteutettavassa residenssiyhteistyössä Sara Wollasch työskentelee lokakuun ajan vuonna 2025 New Performance Turku Biennalessa nähtävän uuden teoksen parissa. Residenssiyhteistyössä on mukana Studio Alta / Meet Factory (Praha, Tsekki).