Search and Hit Enter

NPT x CAA: How do you know what you know? Exercises in Attentiveness II in Ruissalo, Kino Diana & Manilla

Lauantaina 3.9.2022
NPT x CAA: Kuinka tiedät mitä tiedät? Huomioinnin harjoitteita
Tapahtumapäivä Turussa (Ruissalo, Kino Diana & Manillan Vanha Viinatehdas)

OHJELMA

klo 12-15
Exercises in Attentiveness at Saaronniemi, Ruissalo
(Osallistavat harjoitteet, ennakkoilmoittautuminen)
– Lotta Petronella: Själö Poeisis – ilmoittaudu täällä
– Maija Mustonen: Buoyant – ilmoittaudu täällä

klo 16-17
Kati Roover: The Scent of the Changing Sea – Kati Roover
Ensi-ilta Kino Dianassa (Humalistonkatu 3, Turku)
Varaukset täällä (paikkoja myös ovelta, mikäli tilaa on)

klo 18.30-00
Exercises in Attentiveness
Vanha Viinatehdas, Manilla, Itäinen Rantakatu 64, Turku (teoksia, keskustelua ja DJ)
Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista! K18
– Kalle Hamm: The New Pangaea
– Fraud with Ilppo Vuorinen: Fields of May
– DJ Antti-Juhani Manninen


CAA Contemporary Art Archipelago on keskittynyt viimeisen neljän vuoden ajan jakamaan Seilissä vierailevien taiteilijoiden ja vuosikymmeniä saarella Saaristomeren tutkimuslaitoksella työskennelleiden tutkijoiden kesken metodeja, protokollia ja rituaaleja – niin perittyjä ja lainattuja, kuin vasta kehiteltyjä tai orastavia. Kutsumme nyt yleisöä osallistumaan tähän huomioinnin harjoitteiden kokeiluun.

Lauantaina 3. syyskuuta yleisölle avoin Kuinka tiedät mitä tiedät? Huomioinnin harjoitteita ohjelma rantautuu Turkuun: Päivällä on mahdollisuus osallistua pienissä ryhmissä harjoitteisiin Ruissalossa. Illalla on vuorossa uusien tilausteosten ensiesityksiä ja keskusteluja Manillassa. Mukana muun muassa taiteilijat ja tutkijat: Fraud (Audrey Samson & Francisco Gallardo), Kalle Hamm, Lotta Petronella, Maija Mustonen, Kati Roover, Ilppo Vuorinen.

Kuinka tiedät mitä tiedät? Huomioinnin harjoitteita -tapahtumapäivät toteutetaan CAA Contemporary Art Archipelagon ja New Performance Turku yhteistyönä. Tapahtumien ohjelma ja esitetyt teokset on tuotettu osana CAAn Spectres in Change -hanketta, jota ovat tukeneet Koneen säätiö, Svenska Kulturfonden ja Oskar Öflundin säätiö.

HARJOITTEITA RUISSALOSSA

Buoyant
Maija Mustonen

Kuvittele painosi ja painottomuutesi, meren liikkeet ihollasi syksyisen taivaan alla, kellut sylissä.

70%:sti vetinen ihmiskeho on lämpötilaltaan noin 37°c, kun taas alkusyksyinen Ruissalon merivesi on noin 18°c. Kyynelten ja hikipisaroiden suolapitoisuus on lähellä Saaristomeren suolapitoisuutta. Ihmisen kelluvuus vaihtelee ruumista ja vedestä toiseen. Jokaisella vedellä on oma luonteensa.

Kellutus on kohtaaminen meriveden, antajan ja vastaanottajan välillä. Buoyant on Maija Mustosen koollekutsuman työryhmän (Ami Karvonen ja Even Minn) aloitus ja osallistava kelluttelukokeilu Saaronniemen hiekkarannalla Ruissalossa. Autamme osallistujia kellumaan lyhyissä yhdelle kerrallaan -sessioissa kannattelemalla heitä.

Kellutuksen yhteydessä voi halutessaan saunoa. Tilaisuudessa on unisex-pukuhuone sekä yksityisiä pukukoppeja rannalla, ja saunomme uimapuvuissa. Ilmoittautuneet osallistujat saavat tarkemmat ohjeet etukäteen.


Själö Poeisis: Istunto kasvien kanssa
Lotta Petronella yhteistyössä Cecilia Westerbergin kanssa

Istunto Seilin kasvien kanssa yhdelle. Kysy saarelta. Päästä se sisään mielikuvitukseesi, uniisi.

Harjoite on osa laajempaa teoskokonaisuutta Själö Poeisis, joka tarkastelee kriittisesti valtarakenteita kasvien kautta, erityisesti tavallisten kasvien – rikkaruohojen, vulgaris. Själö Poeisis koostuu taiteilijakirjasta, kasviosta, luentoperformansseista, kuoroteoksesta, apteekista, botaniikan oppitunneista ja 26 kortin pakasta, joka perustuu löyhästi tarot-korttien kosmologiaan.Ilmoittautuneet osallistujat saavat tarkemmat ohjeet etukäteen.

SCREENING KINO DIANASSA
Muuttuvan meren tuoksu
Kati Roover
Videoessee

Muuttuvan meren tuoksu kutoo yhteen moniaistista kokemuksellista tietoa ja tieteellisiä havaintoja poeettiseksi pohdinnaksi Itämeren kaukaisesta menneisyydestä ja mahdollisista tulevaisuuksista. Roover käyttää niin arkistoaineistoa kuin tallentamaansa uutta ääni- ja kuvamateriaalia Turun saaristosta, etsien tietoa sekä lineaarisesta että syklisestä ajattelusta. Teos tarttuu näin nykyiseen historialliseen hetkeen, joka edellyttää paitsi uusia myös vanhoja tapoja navigoida kohti tuntematonta tulevaa.

ESITYKSET JA KESKUSTELUT MANILLASSA

Fields of May
Fraud (Audrey Samson & Francisco Gallardo)

Keskustelussa emeritus professori Ilppo Vuorisen kanssa Fraud esittelee Saaristomeren tutkimuslaitokselle Seiliin toteutetun pysyvän installaationsa Fields of May. Teos koostuu historiallisen purjelaiva Sigynin vanhoista mastopuista, jotka ovat olleet niin kolonialismin kuin puutavaran kaupan ja Suomen metsien muutosten todistajia. Ne muodostavat nyt infrastruktuurin monialaisille keskusteluille kohti ei-ihmiskeskeisten oikeuksien ja kulutuksesta poikkeavien rytmien ekologiaa, silakka-tuulisukan ohjaamana.


Uusi Pangaia
Kalle Hamm & Band of Weeds

Hamm soittaa otteita Band of Weedsin tulevalta albumilta Uusi Pangaia. Lajienvälinen kantaatti ilmentää ihmisen ja kasvien välistä vuorovaikutusta, jonka aikana ihmisen arvostus niitä kohtaan on muuttunut. Teos esittelee 20 kasvia, jotka edustavat kasvien erilaisia leviämistapoja saarelle sekä niiden katoamista maisemasta. Kantaatti on työstetty Seilin saarella tehdyistä kenttä-äänityksistä sekä kasvien sähkönjohtavuuden vaihteluista, jotka on tallennettu suoraan kasveista ja muunnettu ihmiskorvan kuultavaan muotoon.