Search and Hit Enter

Maire Karuvuori (FI) & Marjukka Parkkinen (FI)

Maire Karuvuori: Vara vaaraa hälventää – Tutkimusmatka toisenlaiseen Turkuun

Kaupunkikävely
Teos kuljetaan kävellen
Kesto: n. 1,5 h

Perjantai 3.9. 21:00 (15 hlö)
Lähtöpiste: Vanha Viinatehdas, Manilla
Itäinen Rantakatu 64, 20810 Turku
Päätepiste: Samppalinnan mäki
* Reitti ei ole esteetön**
* Englanniksi

Lauantai 4.9. 10:30 (15 hlö)
Lähtöpiste: Martinkirkko, Huovinkatu , 20810 Turku
Päätepiste: WAM, Ekoluoto, Itäinen Rantakatu 38, 20101 Turku
* Esteetön reitti**
* Suomeksi

Suosittelemme erittäin vahvasti kaikille tapahtumissamme käyville kasvomaskin käyttöä.

Ilmoittaudu mukaan täällä!

Mitä jos selviytyminen ei tarkoitakaan omaa bunkkeria erämaassa? Katsottaisiinko yhdessä kaupunkia?

Ehdotus:

Tutki ja kokeile

Yritä ymmärtää

Tutki lisää, keskustele ja kysy, löydä uusia reittejä

Vara havainnoi ympäristön vaikutusta selviytymiseen. Se etsii vaihtoehtoja median uhka- ja hätäkeskeisyydelle taiteen, tieteen ja yhteisyyden keinoin. Kolmiosainen teos on survivalismiin tahoillaan syventyneiden Maire Karuvuoren ja tulevaisuudentutkija Marjukka Parkkisen yhteinen.

Ensimmäisessä, ennen festivaalia toteutuvassa osassa Karuvuori tutkii varautumista omissa nahoissaan leiriytymällä Turussa ja sen katvealueilla. Toisessa osassa kokemukset, kenttänauhoitukset ja reflektio syventyvät ääniteokseksi Karuvuoren ja Parkkisen vuoropuheluna. Äänite julkaistaan festivaalien aikana nettisivuillamme.

Kolmas osa on tutkailukävely Turun keskustassa. Havainnoimme ja keskustelemme selviytymisestä yksityisenä ja yhteisöllisenä, mutta kenties myös yhteiskunnallisena tai planetaarisena ilmiönä.

3.9. iltakävely hämärässä kaupungissa englanniksi. Reittimme alkaa Maija Hirvasen teokselta, Manillalta. Tämä kävely ei ole esteetön.

4.9. aamupäiväkävely valoisassa kaupungissa suomeksi esteetöntä reittiä pitkin. Lopetamme Antti Laitisen teokselle Wäinö Aaltosen museoon.

*

Maire Karuvuori on:

Taiteilija, performanssitaiteilija, vaeltaja ja juurtuja, kiinnostunut vähän kaikesta, ainakin kokeilumielessä. Vain kokeilemalla karttuu kokemusta.

Maire Karuvuoren ihanteet:

Huolellisuus ja huolettomuus. Minimalismi, eli perusasiat: rohkeus, viisaus ja valistuneisuus. Yhdenvertaisuus, totuus ja rakkaus. 

Maire Karuvuoren ajatuksia taiteen yhteiskunnallisuudesta:

Olen taiteilija, koska haluan kertoa tarinoita, välittää ajatuksia ja olla vuorovaikutuksessa muihin ihmisiin. Taiteessa voin käsitellä tärkeitä aiheita lempeästi. Haluan, että yleisö viihtyy ja haluaa olla teosteni parissa. Vain siten voi teos todella koskettaa yleisöään.

Taiteilijana minun on luontevaa ottaa osaa julkiseen keskusteluun. Säännöt ovat vapaammat, mutta puheenvuorot yhtä lailla vakavasti otettavia.

Paljon voi sanoa mutkan kautta. Se ilmeisin tapa kertoa jokin asia ei useinkaan ole se paras tapa. Hyvä teos on paljon muutakin kuin miltä se ensi katsomalta näyttää. Tähän pyrin.

Vuoden 2021 New Performance Turku Festivalilla Maire Karuvuori työskentelee yhdessä Marjukka Parkkisen kanssa. Parkkinen on tohtorikoulutettava ja tutkija Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa. Parkkista kiinnostaa tavat kohdata tulevaisuus moninaisena ja muuttuvana. Hän on tarkastellut suomalaisten survivalistien tulevaisuuskäsityksiä media-aineistojen pohjalta.

Marjukka Parkkisen tuoreimpaan julkaistuun artikkeliin voi tutustua täällä:
https://doi.org/10.1016/j.futures.2021.102822


**ESTEETTÖMYYSTIETOJA:

Perjantai

Liikumme sekä päällystetyllä että päällystämättömällä tiellä: asfaltilla, kiveyksellä, hiekalla, nurmikolla ja kalliolla. Kostean sään sattuessa kannattaa valita pitäväpohjaiset kengät. Reitin varrella on mäkiä ja rappusia. Kuljemme hämärässä kaupungissa ja paikoin valaisemattomia polkuja, joten suosittelemme ottamaan mukaan otsa- tai taskulampun. Reitin pituus on 1,5 km. Kuljemme ajoittain reipasta vauhtia, mutta pysähdymme välillä keskustelemaan matkan varrella. Karuvuoren ja Parkkisen puhe on vahvistettu äänentoiston avulla ja vältämme hälyisiä pysähdyspaikkoja. Esitys lähtee Manillalta ja päättyy Samppalinnan kesäteatterin kupeeseen.

Lauantai

Liikumme sekä päällystetyllä, että päällystämättömällä tiellä: asfaltilla, kiveyksellä, hiekalla ja  nurmikolla. Kostean sään sattuessa on hyvä valita pitäväpohjaiset kengät. Kävelykeppi kannattaa ottaa mukaan, jos jalat väsyvät helposti. Matkan varrella on loivia mäkiä, mutta se on pyörätuolin käyttäjälle esteetön. Reitin pituus on vajaa kilometri. Kuljemme rauhallisesti ja pysähdymme välillä keskustelemaan matkan varrella. Karuvuoren ja Parkkisen puhe on vahvistettu äänentoiston avulla ja vältämme hälyisiä pysähdyspaikkoja.  Esitys lähtee Martin kirkolta ja päättyy Samppalinnan kesäteatterin kupeeseen, Wäinö Aaltosen museon viereen.

Ota ihmeessä taiteilijoihin yhteyttä esteettömyysasioissa! Voimme kertoa tarkan reitin etukäteen ja vastata esteettömyyttä koskeviin kysymyksiin. Kuulemme myös mielellämme, minkälainen esteettömyys sinulle on tärkeää, jotta voimme huomioida tarpeesi. Maire Karuvuori: mairekoo@iki.fi 


Kiitos Amok Equipment teoksen sponsoroinnista!