Search and Hit Enter

Tuomas Laitinen (FI)

Tuomas Laitinen: Yleisöruumis

Lauantaina 9.9. klo 13:00 ja 18:00
Esityspaikka: Taiteen talo, Pääsali (A rappu, 2. kerros), Nunnankatu 4, 20500 Turku
Saapumisohjeet ja saavutettavuustiedot sivun alalaidassa

Kesto: 100 min
Kieli: Suomi ja englanti
Esitykseen on mahdollista varata paikka, mutta paikkoja on tarjolla myös esityspaikalla 15 minuuttia ennen teoksen alkua. Ennakkovaraukset täältä.

Yleisöruumis on näyttämöllinen lukutapahtuma. Yksikään esiintyjä ei nouse lavalle. Sen sijaan paikalle ilmaantuu hienovarainen olento —  yleisöruumis.

Esitys puhuttelee yleisön kollektiivista, ruumiillista älyä ja suuntaa sen katseen itseään kohti. Esitys koostuu lukuesineistä, jotka ehdottavat monenlaisia asetelmia ja kokemuksia: purkautuvia paperirullia, revittyjä rakkauskirjeitä, syötyjä sanoja ja veteen upotettuja käsiä. Se käsittelee yleisöä ilmiönä: niitä yhteisyyden, tiheyden, elävyyden ja jännitteen sävyjä, jotka nousevat esiin kun kokoonnumme ottamaan vastaan.

Yleisöruumiin ensi-ilta oli vuonna 2022 Liikkeellä marraskuussa -festivaalin ohjelmistossa, yhteistyössä Zodiak uuden tanssin keskuksen kanssa.

Se on Tuomas Laitisen taiteellisen väitöstutkimuksen toinen taiteellinen osa Esittävien taiteiden tutkimuskeskus Tutkessa, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa.

Esitys on kaksikielinen: kaikki sen osat ovat saatavilla sekä suomeksi että englanniksi.

Tuomas Laitinen on työskennellyt noin vuodesta 2005 lähtien esitystaiteen, performanssin, nykyteatterin ja nykytanssin välimaastoissa ohjaten, esiintyen, kirjoittaen, kuratoiden ja opettaen. Laitisen esitystaiteellinen praktiikka on keskittynyt erityisesti yleisön roolin kyseenalaistamiseen, sillä kokeiluun ja sen myötä uusien esitysmuotojen kehittämiseen. Parhaillaan hän valmistaa taiteellista väitöstutkimusta Esittävien taiteiden tutkimuskeskus Tutkessa, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa, ja toimii osana Helsingin kaupunginteatterin Nykyesityksen näyttämön kuraattoriryhmää.

Vierailu on toteutettu yhteistyössä Todellisuuden tutkimuskeskuksen kanssa.

Esitystä tukee Brother.

Saapumisohjeet ja saavutettavuustiedot

Esitystila sijaitsee Taiteen talon A-rapun 2. kerroksessa. Ulko-ovi on esteetön ja varustettu ovipumpulla. Talossa on tilavuudeltaan esteetön hissi, mutta hissin ovi on painava ja hissin painike on korkealla.

Taiteen talon saapumis- ja esteettömyystiedoista voi lukea lisää täältä: https://www.turku.fi/taiteen-talo/saavutettavuus

WC-tilat

Esteetön wc löytyy ensimmäisestä kerroksesta, wc on oikeakätinen. Muut wc-tilat löytyvät toisesta kerroksesta.

Yleisön osallistuminen ja kielellinen saavutettavuus

Esitys sisältää paljon kirjoitettua tekstiä, joka on saatavilla sekä suomeksi että englanniksi.

Lisätietoja
Salla Karvonen, salla@newperformance.fi