

Performanssia ja pizzaa lauantaina 29.3. klo 17-20, jonka jälkeen ilta jatkuu karaokella
Tapahtumapaikka: Runostuoppi, Munterinkatu 15, Turku
Performanssia ja pizzaa on New Performance Turku Biennalen uusi jalkautuva klubi, joka toteutetaan aina eri paikassa Turun alueella. Performanssia ja pizzaa -klubi on kaikille avoin kutsu tutustua performanssitaiteeseen ja kohdata itselle mahdollisesti uusi taidemuoto helposti lähestyttävällä tavalla, korkeasta taiteellisesta laadusta kuitenkaan tinkimättä.
Klubin tavoitteena on löytää uusia performanssitaiteen ystäviä paikoista, jossa performanssia ei ehkä ole vielä ennestään nähty.
Performanssia ja pizzaa -klubillla esiintyy neljä taiteilijaa. Alisa Alho on performanssitaiteen nuoria tekijöitä, jonka teoksissa tarkastellaan oivaltavasti sosiaalisia rakenteita ja haastetaan hyväksyttävyyden rajoja. Tomasz Szrama on tunnustettu taiteilija kotimaisella ja kansainvälisellä performanssin kentällä. Hänen teoksilleen on ominaista yleisön osallistaminen ja improvisaatio, joka voi synnyttää jopa taiteilijalle itselleen yllättäviä tilanteita. Roi Vaara on Suomen performanssitaiteen pioneeri ja onkin kunnia saada hänet esiintymään klubille. Vaaran teokset ovat fyysisiä runoja, jotka syntyvät tiettyyn aikaan ja tilanteeseen. Illan juontaa New Performance Turku Biennalen taiteellinen johtaja ja performanssitaiteilija Leena Kela, joka myös itse esiintyy osana klubin ohjelmistoa.
Performanssien välissä on ilmainen pizzatarjoilu ja esitysten jälkeen ilta jatkuu karaokella.
Tapahtuma on maksuton (sis. pizzatarjoilu).
Saapumisohjeet Turusta keskustasta julkisilla:
Bussi nro 18 Kauppatorilta pysäkiltä A3 lähtee klo 16:33, perillä Runosmäessä pysäkillä Munterinkatu klo 16:46. Tästä 200 metriä kävelyä Runostuoppiin.
Paluu Turun keskustaan:
katso tarkemmat aikataulut https://www.foli.fi/fi/aikataulut-ja-reitit
Performanssia ja pizzaa on osa Turun kaupungin kulttuuripalveluiden pop-up-taiteen ohjelmakokonaisuutta.
Taiteilijaesittelyt




Alisa Alho
Alisa Alho on käsitetaiteilija, joka ensisijaisesti työskentelee performanssin parissa. Hänen teostensa aiheet ammentavat yhteiskuntatieteistä, aktivismista ja musiikista, ja ne tarkastelevat vuorovaikutusta muovaavia sosiaalisia rakenteita, normeja, valtadynamiikkaa sekä hyväksyttävyyden rajoja. Esitysten kautta Alho luo tilanteita, joissa yksilöllisen ja kollektiivisen käyttäytymisen jännitteet, koetun todellisuuden ristiriidat sekä sopivaisuuden absurdius nousevat esiin. Hänen teoksensa, joissa keho ja kertakäyttömateriaalit – kuten pahvikupit ja tupakantumpit – ovat keskeisessä roolissa, kyseenalaistavat tilojen normatiivisuuden ja niitä säätelevät säännöt.
Tomasz Szrama
Tomasz Szrama (Puola / Suomi) on tehnyt performanssitaidetta jo vuodesta 1993 ja vaikuttanut merkittävästi suomalaisen performanssitaiteen kehitykseen. Viimeisten 20 vuoden aikana Szrama on esiintynyt säännöllisesti sekä Suomessa että kansainvälisesti lukuisissa tapahtumissa ja festivaaleilla Euroopassa, Aasiassa, Oseaniassa, Afrikassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Lisäksi Szrama on ollut aktiivinen performanssitaidetapahtumien järjestäjä, ja hän on kuratoinut ja ollut mukana kuratoimassa yli 50 esitystaidetapahtumaa. Aikaisemmin hän työskenteli tuottajana, suunnittelijana ja teknikkona järjestäen esitystaidetapahtumia HIAPissa. Viime vuosina Szrama on opettanut performanssikursseja taidekouluissa ja yliopistoissa.
Roi Vaara
Roi Vaara on Suomen performanssitaiteen pioneeri. Hänen teoksensa ovat paikka- ja tilannesidonnaisia, fyysisiä runoja. Vuodesta 1979 nykyhetkeen saakka Vaara on luonut yli 500 ainutkertaista performanssia, jotka ovat olleet esillä noin 50 maassa. Vuodesta 1988 hän on ollut aktiivisesti mukana kulttimaineen saavuttaneessa kansainvälisessä performanssikollektiivissa Black Market Internationalissa . Vuonna 1999 Vaara järjesti valtakunnallisen performanssitaiteen festivaalin Poikkeustilan ja kaksi vuotta myöhemmin maailman suurimman performanssitaiteen ”Woodstock-festivaalin” EXITin Kaapelitehtaalla Helsingissä. Vaara on toiminut vierailevana luennoitsijana ja opettajana useissa taideakatemioissa ja yliopistoissa, kuratoinut ja organisoinut performanssitaiteen tapahtumia, kirjoittanut taiteesta ja saanut taiteen akateemikon arvonimen vuonna 2023. Hän asuu Helsingissä.
Leena Kela
Leena Kela on performanssitaiteilija, New Performance Turku Biennalen taiteellinen johtaja, ja tohtorikoulutettava Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Hänen teoksensa ja tutkimuksensa tarkastelevat ruumiillisuuden ja materiaalisuuden vuorovaikutusta performanssitaiteessa. Hän tekee esityksiä ja videoteoksia, jotka nyrjäyttävät ja leikittelevät suhteellamme arkipäiväisiin esineisiin ja ilmiöihin. Hän on esiintynyt lukuisissa yhteyksissä Suomessa sekä kansainvälisesti performanssitaiteen festivaaleilla ja näyttelyissä kaikilla maapallon mantereilla Etelämannerta lukuun ottamatta.