Search and Hit Enter

NPT x CAA: How do you know what you know? Exercises in Attentiveness I

Photo: Kalle Hamm

Retki Seilin saarelle perjantaina 12.8.2022 ja tapahtumapäivä Turussa lauantaina 3.9.2022

NPT x CAA: Miten tiedät mitä tiedät? Huomioinnin harjoitteita
Perjantai 12.8.2022 klo 9:30-18:30
Rekisteröitymismaksu sisältää laivamatkan Seiliin (alennettu hinta 15 €)
Rajoitettu yleisömäärä – ilmoittautuminen vaaditaan
Mahdollisuus lounasruokailuun Seilin saarella (omakustanteinen)

Ilmoittautuminen 3.8. mennessä!
Ilmoittaudu Holvissa

Kuinka tiedät mitä tiedät? Kuinka tunnustaa ja tunnistaa kaikki se, mikä tekee ajattelumme ja työmme mahdolliseksi? Miten huomioida sitä, mitä ei ole nimetty tai edes havaittu? Miten pidättäytyä määrittämästä tätä?

Perjantaina 12. elokuuta ohjelma esityksiä, kävelyjä, istuntoja ja muita harjoitteita esittelee uusia paikkasidonnaisia tilausteoksia, jotka CAA on tuottanut Seiliin yhteistyössä Saaristomeren tutkimuslaitoksen kanssa. Mukana muun muassa taiteilijat Kalle Hamm ja Band of Weeds, Lotta Petronella, Foam Earth (Maja Kuzmanovic ja Nik Gaffney), Fraud (Audrey Samson ja Francisco gallardo), Matterlurgy (Helena Hunter ja Mark Peter Wright). 

CAA on keskittynyt jakamaan Seilissä vierailevien taiteilijoiden ja vuosikymmeniä saarella työskennelleiden tutkijoiden kesken metodeja, protokollia ja rituaaleja – niin perittyjä ja lainattuja, kuin vasta kehiteltyjä tai orastavia. Kutsumme nyt yleisöä osallistumaan tähän huomioinnin harjoitteiden kokeiluun.

Huomioinnin harjoitteita -tapahtumapäivät toteutetaan CAA Contemporary Art Archipelagon ja New Performance Turun yhteistyönä. Tapahtumien ohjelma ja esitetyt teokset on tuotettu osana CAAn Spectres in Change -hanketta, jota ovat tukeneet Koneen säätiö ja Svenska Kulturfonden.

AIKATAULU

9:30 Laivan lähtö Turusta: m/s Norrskär, Läntinen Rantakatu 37
11:30 Saapuminen Seiliin
11:30-16:30 Ohjelma ja lounas: tarkemmat ohjelmaosiot ilmoitetaan myöhemmin
16:30 Lähtö Seilistä
18:30 Saapuminen Turkuun

(Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.)

Yhteistyössä Saaristomeren tutkimuslaitos

Ilmoittautuminen vahvistetaan kun matkan hinta (15 €) on maksettu Holvissa. Tarkempi ohjelma osioineen lähetetään ilmoittautuneille osallistujille elokuun alussa. Ilmoittautuminen on sitova. Osallistuminen tapahtumaan ei ole mahdollista flunssaoireisena. Akuutissa sairastapauksessa peruutus on mahdollinen. 

TEOKSIA JA HARJOITTEITA

Band of Weeds
Uusi Pangaia 

Lajienvälinen kantaatti, joka esitetään Seilin kirkossa. Kantaatti ilmentää ihmisen ja kasvien välistä vuorovaikutusta, jonka aikana ihmisen arvostus niitä kohtaan on muuttunut. Teos esittelee 20 kasvia, jotka edustavat kasvien erilaisia leviämistapoja saarelle sekä niiden katoamista maisemasta. Kantaatti on työstetty Seilin saarella tehdyistä kenttä-äänityksistä sekä kasvien sähkönjohtavuuden vaihteluista, jotka on tallennettu suoraan kasveista ja muunnettu ihmiskorvan kuultavaan muotoon.

FoAM
Nousu jään jälkeen

Äänikävely opastaa lähestymään saarta ihmisaistien äärillä värähtelevien resonanssien ja kohinoiden, ekologisten muutosten ja yhteyksien kautta. Kasvien ja planktonin viestejä seuraten se ohjaa kuuntelemaan miten monisukupolvinen biologinen aika risteää geologisten voimien hitaan ajan kanssa.

Matterlurgy & Katja Mäkinen
Otoliitin luentaa

Keskustelu ja käytännön harjoite avaa tutkijoiden työtä ja erityisesti sitä, miten he lukevat ilmastonmuutoksen merkkejä ei-inhimillisestä maailmasta. Matterlurgy ja biologi Katja Mäkinen jakavat taiteen ja tieteen metodeja, joiden avulla kuunnella ja lukea tietoa silakan kuuloluusta (eli otoliitista): Mitä silakan muuttuva fysiologia kertoo ympäristön muutoksista Itämerellä?

Fraud
Fields of May

Installaatio koostuu historiallisen purjelaivan vanhoista mastoista, jotka ovat saaneet uuden elämän istuinryhmänä. Mastopuut ovat olleet niin kolonialismin kuin puutavaran kaupan ja Suomen metsien muutosten todistajia. Ne muodostavat nyt materiaalis-käytännöllisen infrastruktuurin monialaisille keskusteluille kohti ei-ihmiskeskeisten oikeuksien ja kulutuksesta poikkeavien rytmien ekologiaa, silakka-tuulisukan ohjaamana.

Lotta Petronella
& Jasmin Inkinen, Lau Nau, Anna Karhu-Cormier, Cecilia Westerberg, Seppo Parkkinen
Själö Poeisis

Eleitä männylle on kollektiivinen surulaulu kaulatuille männyille saaren eteläisessä metsässä pienen kuoron esittämänä. Metsän tuoksu johdattaa meidät takaisin saareen. Apteekkion installaatio, lääkekaappi, tuoksuarkisto, kasvivärejä. Botaniikan oppitunti hullukaalin kanssa on istunto ja havainnointia vanhan sairaalan pihalla.

Lauantaina 3. syyskuuta Huomioinnin harjoitteita -ohjelma jatkuu Turussa uusien tilausteosten ensiesityksin ja keskusteluin. Syyskuun tapahtuman tarkempi ohjelma sekä osallistuvat taiteilijat ja tutkijat julkistetaan pian.