Search and Hit Enter

Kymmenvuotias performanssifestivaali tarkastelee selviytymistä ja selviytymiskeinoja

Photo: Jussi Virkkumaa

Teoksia stadionilta puistoihin ja koteihin

Vuonna 2021 vietetään New Performance Turku Festivalin 10-vuotisjuhlavuotta, jonka teemana on SURVIVAL (selviytyminen). Turussa 3.-5.9.2021 toteutettavalla performanssitaiteen festivaalilla esiintyvät taiteilijat käsittelevät teoksissaan erilaisia selviytymisen ja selviämisen teemoja ja keinoja. Teema juhlistaa myös kymmenvuotiaaksi ehtineen festivaalin elinkaarta.

New Performance Turku Festivalin vuoden 2021 taiteilijoina nähdään kiinnostava joukko kansainvälisesti aktiivisia, Suomessa asuvia ja työskenteleviä taiteilijoita. Festivaalin teoksia nähdään Manillan ympäristön ja Vanhan Viinatehtaan lisäksi esimerkiksi jokirannassa, Samppalinnan puistossa, Paavo Nurmen Stadionilla, julkisessa kaupunkitilassa sekä WAMin Ekoluodolla, jossa toteutetaan Antti Laitisen kaikenikäistä yleisöä osallistava Nail Trunk -teos. Nail Trunk on koettavissa festivaalin aikana päivittäin klo 12-17 ja teos tulee olemaan esillä Ekoluodolla syksyyn 2022 asti osana Laitisen mittavaa soolonäyttelyä WAMissa. Säveltäjä Tytti Arolan Hälytyskellot-teos muodostaa Aurasillan ja Kirjastosillan väliselle alueelle ihmisketjun, joka soittaa kulkusille sävelletyn kokeellisen sinfonian. Lukemattomien kulkusten ääni kertautuu jokirannassa ja ääniteos on ajastettu Tuomiokirkon kellon soinnin mukaan. Taiteilija johtaa teosta Aurajoesta Taidelautalta käsin. Teokseen on mahdollista ilmoittautua osallistujaksi ennakkoon – lisätiedot täällä.

Festivaalin teosten mittakaava vaihtelee ainutlaatuisista ääniteoksista (Jani Petteri Virran mitä myö tehdään nyt ja Antti Tolvin Äänipaijaus) Paavo Nurmen stadionin kentän valtaavaan evakuointiharjoitukseen (Olga Spyropoulou & Katriina Kettunen). Ohjelmassa nähdään lisäksi opastettuja kävelyjä ja tutkimusmatkoja: Maria Kananen johdattaa yleisöjä kehokätköilyyn ja Maire Karuvuori esittelee tulevaisuuksientutkija Marjukka Parkkisen kanssa kaupunkiselviytymiseen liittyviä reittejä ja tutkimustuloksia. Näihin teoksiin ja prosesseihin on mahdollista tutustua myös opastettujen kierrosten ulkopuolella, itsenäisesti. Yhteensä ohjelmistossa nähdään 15 performanssiteosta festivaalilla aikaisempina vuosina esiintyneiltä taiteilijoilta ja uusilta tekijöiltä.

Teokset käsittelevät äärioloissa selviytymistä eli survivalismia ilmiönä. Lisäksi avataan performanssitaiteen keinoin erilaisia hienovaraisempia selviytymisen strategioita ekologisen hätätilan, koronapandemian ja muiden katastrofien aikaisessa ja jälkeisessä maailmassa.

Tapahtuman ennakko-ohjelmassa nähdään myös online-keskusteluja festivaalilla aikaisempina vuosina vierailleiden kansainvälisten taiteilijoiden ja kuraattorien kanssa. Keskusteluissa pohditaan taiteen tekemistä ja taiteilijana toimimista erilaisten globaalien haasteiden keskellä. 

Lisäksi juhlavuoden kunniaksi festivaalin kirjoittajaryhmä on tehnyt paluun. Ryhmää luotsaa turkulainen runoilija Virpi Vairinen. Ryhmään valitut kirjoittajat kirjoittavat teoskokemuksistaan ja tekstejä julkaistaan festivaaliviikonlopun aikana ja jälkeen tapahtuman nettisivuilla.

Antti Laitinen. Kuva: Jussi Virkkumaa

Takana kymmenen vuotta performanssifestivaalia – ja suunnitelmat jo seuraavalle kymmenvuotiskaudelle

Kuratoinnin keskittyminen lähialueisiin mahdollistaa tänä vuonna myös tapahtuman tavoitteen yhteiskunnallisesti ja ekologisesti kestävänä tapahtumatoimijana ja organisaationa. Toimijana haluammekin haastaa käsityksiä kansainvälisyyden perustumisesta ekologisesti kestämättömille toimintatavoille. Tämä tarkoittaa entistä vahvempaa paikallisyhteistyötä, pitkäjänteisempää kansainvälistä yhteistyötä sekä uudenlaisia, haastaviakin näkökulmia kansainvälisyyteen. Menneiden kymmenen vuoden lisäksi käännämme katseemme jo seuraavalle kymmenvuotiskaudelle.

Teosten toteutuksessa ja yleisömäärissä on otettu huomioon ajankohtainen koronatilanne. Suurimpaan osaan teoksista on ennakkoilmoittautuminen ja osaan teoksista on mahdollista varata riskiryhmäläisille varattuja aikoja. Lisäksi festivaalin koko ohjelmistossa on käytössä erittäin vahva maskisuositus.

Aikataulu teostietoineen löytyy täältä.

Valtaosaan teoksista vaaditaan ennakkoilmoittautuminen ja teokset toteutetaan rajatuille yleisöille. Festivaalin toteutuksessa seurataan ajankohtaista koronatilannetta ja muutokset ovat mahdollisia.

Tapahtuma ja vuoden 2021 toiminta toteutetaan Taiteen edistämiskeskuksen, Turun kaupungin, Pro Manillasäätiön ja Suomen Kulttuurirahaston tuella.

Yhteistyökumppaneina Pro Manillasäätiö, Turun kaupunki, Läntinen tanssin aluekeskus, Wäinö Aaltosen museo, Tehdas Teatteri, Turun Kaupunginteatteri, KULTVA-verkosto (Turun yliopisto), POLIMA-hanke (Suomen Akatemia), Taidelautta. Antti Laitisen ja Tytti Arolan teokset ovat osa 10 vuotta Turun kulttuuripääkaupunkivuodesta -juhlavuoden ohjelmaa.