Search and Hit Enter

Engagement, kirjoittaja Heli Nupponen

Timo Viialainen: Engagement

Alussa Vanha Viinatehdas. 

Tiiliseinät jotka alun perin mahdollistaneet kansan janon sammuttamisen, ovat muokkautuneet 2000-luvun kapitalistiseen kysyntään. 

Oikeastaan ei ole muuta kuin Vanha Viinatehdas, josta kuva- ja performanssitaiteilija Timo Viialainen on onnistunut riisumaan vajaaksi tunniksi ylimääräisen. Jäljellä on himmeä valaistus, virtajohtoja, keskellä tilaa tason päällä kannettava tietokone sekä videotykki tiiliseinään kohdistettuna. 

Asetelma on kliininen. 

Kommunikointi alkuun yleisön kanssa vähäeleistä Powerpointin kautta.

Tyypillähän on huumorintajua. 

Sarkastinenkin. 

Viialaisen performanssin tarkoituksena on tutkia Viinatehtaan tilassa ”aktivoituvia voimia sekä niiden olemassaolon ehdollisuutta suhteessa sähköön sekä äkillisen sähkökatkon aiheuttamaan muutokseen”. Performanssi rakentuu tilan ja sähkölaitteiden symbioosiin, jossa laitteiden liikkeen tuottama ääni yhdistettynä toiseen esineeseen, tuottaa ennenkuulumatonta, uutta ääniaaltoa. Performanssi luo äänen sekä rytmin, ja näiden balanssi muokkaa pikkuhiljaa tunnelmasta uudenlaisen. 

Tila on latautunut. Jyskyttävän bassokaapin päälle yksi kerrallaan Viialaisen kasaamat kahvikupit, sitten lautaset ja vielä lusikat, tanssivat toisiinsa kilisten ääniaallon tahdissa, samalla kun pesukoneen, epäilen moottoria pesukoneeksi, pauhaa taustalla lyöden omaa rytmiään. Ääni siirrettynä minne tahansa muualle kuin selkeästi performanssiin yhdeksi tekijäksi kuuluvaan tilaan, olisi melua, mutta tässä hetkessä se tuntuu kuin musiikilta. Äänestä ei ole kukaan täysin kontrollissa, vaan ympäristö itse.

Ja sitten sähköt katkaistaan ja nämä äärimmäisyyteen viedyt minuutit kuin puhkeavat. Viialainen on onnistunut hakemassaan: jotain aktivoitunutta on katsojakin tiedostanut. Se ei ole pelkästään voimakkaista äänistä ja bassokaapin päältä tippuvista esineistä syntynyt jännittyneisyys, vaan taso tasolta kohonnut energiaryöppy sekä kiistaton, sähkön voimannäyttö. 

Ei pelkästään tila, vaan myös kokemus hetkestä, on muuttunut.

Heli Nupponen on New Performance Turku Festivalin kirjoittajaryhmän jäsen, joka kirjoittaa kokemuksestaan Timo Viialaisen Engagement -teoksesta New Performance Turku Festivalilla 2021.