Syyskuussa, 5.-10.9.2023 nähtävän New Performance Turku Biennalen ohjelmisto koostuu yli 20 taiteilijan ja taiteilijaryhmän teoksista. Teosohjelman lisäksi ohjelmisto koostuu keskusteluista, performanssiluennoista ja juhlista. Teokset sijoittuvat erilaisiin tiloihin kaupungissa: teattereihin, museoihin, gallerioihin, kaduille, puistoihin ja yhteisöllisiin tiloihin.
Tapahtuman koko ohjelmisto on pääsymaksuton ja avoin kaikille. Suurimpaan osaan teoksista on mahdollista tehdä paikkavaraus: varausmahdollisuus aukeaa elokuussa 2023. Lähes kaikkiin teoksiin tulee olemaan lippuja saatavilla myös ovelta. Biennaalin taiteilijat ja teosesittelyt löytyvät täältä ja ohjelmistoon ja aikatauluun pääsee tutustumaan täällä. Teostiedot ja ohjelmisto täydentyvät kesän mittaan.
y h t e e n k i e t o u t u m i s i a
Joanna Rajkowskan (Puola) äänilähtöiset näkökulmat herättelevät haavoitetun maan energioita. Teoksessa kuoro ja äänet pyytävät maalta tietoa ja anteeksiantoa. Every house a door-ryhmän (USA) keskiössä ovat uhanalaiset ja sukupuuttoon kuolleet lajit. Yhteistyössä Essi Kausalaisen (Suomi) kansaa toteutettavassa teoksessa toislajisuuden kysymykset tulevat esille Turun Kaupunginteatterin Pienellä näyttämöllä. Huolenpidon ja radikaalin vastarinnan kysymykset ovat läsnä Wilhelm Blombergin (Suomi) leikkisässä kanssakäymisessä Turun Taidemuseossa. Teoksessaan hän kysyy: onko mahdollista siirtää fokuksemme pois ihmislajin kohtuuttomista vaatimuksista ja prioriteeteista? gustaf broms (Ruotsi) pyrkii teoksessaan ohi ihon joka erottaa meidät muista elollisista, kutsuu kohti maailman yhteistä tietoisuutta, ja hengittää itsensä aineen, oksien, maan, sammaleen ja veden läpi. Sajan Mani (Intia/Saksa) ehdottaa, että viivytämme maailmanloppua ja pysähdymme tarkastelemaan kollektiivista, alkuperäiskansojen kosmologista näkökulmaa kehoihin, veteen ja tilaan. Mark Požlep (Slovenia/Belgia) tutkii merenkulun ja meriteitse tehtävän kaupankäynnin tiivistä globaalia infrastruktuuria.
l e i k k a u s p i s t e i t ä
Stand-up -koomikko Jamie MacDonald (Kanada/Suomi) toimii biennaalin avajaisillan hostina esityksellä, joka perustuu huumoriin ja häneen omiin kokemuksiinsa queer- ja transihmisenä. Yhteentuleminen toteutuu kirjaimellisesti Jamal Geraldin (UK) kahden ihmisen kohtaamisessa: teos on kutsu rehelliselle keskustelulle eroista ja väärinkäsityksistä jotka erottavat meitä, ja haasteista, jotka yhdistävät meitä. Dash Che (Suomi/Venäjä/USA) muistuttaa meitä miten meitä luokitellaan, ja miten voimme leikkisästi käyttää ja hyödyntää näitä rajoja ja määritelmiä. Stefania Ólafsdóttir (Islanti/Suomi) avaa kokonaisen maailman vetiseen perimäämme, ja niihin kulttuurisiin ja teknologisiin välineisiin jotka muokkaavat olemassaoloamme, siteitämme, sukulaisuuksiamme. Moe Mustafalle (Jordan/Palestiina/Suomi) ääni on se väline, joka vangitsee yhteisen liikkeen, resonoi yhteisessä läsnäolossa saman tilan jakavien kehojen kautta. Lotta Petronella (Suomi) ja Gabriela Ariana (Chile/Suomi) kutsuvat yhteisön kuorimaan sipuleita, laittamaan ruokaa, jakamaan surua, ravitsemaan ja jakamaan yhdessä.
d i a l o g i s s a
Suvi Tuomisen (Suomi) teos käsittelee Turkuun vuonna 2030 nousevaa, uutta Historian ja tulevaisuuden museota. Hän työskentelee paikkalähtöisesti, satama-alueella, johon uusi, kunnianhimoinen museo tullaan rakentamaan. Diego Bianchi (Argentiina) toteuttaa teoksensa yhteistyössä paikallisten esiintyjien kanssa. Keskustan näyteikkunat muuttuvat teoksessa eläviksi dioraamoiksi, joista ohikulkijat voivat havainnoida kuinka esiintyjät, materiaalit ja objektit luovat tilanteelle uusia merkityksiä.
Osallistumalla performanssiin voimme kohdata toisemme luovassa prosessissa. Taiteilijaduo Ana Matey ja Isabel León (Espanja) avaavat laajan performanssiscorejen arkistonsa yhdessä yleisön kanssa, ja tutkivat jaettua luomista leikkimielisessä installaatiossa. Tuomas Laitisen’s (Suomi) esityksessä esiintyjä ei nouse lavalla: yleisö itsessään muodostaa esityksen jaettuna kehollisena ja älyllisenä kokemuksena.
Joskus performanssi vie meidät paikkaan, johon muuten ei olisi pääsyä – kuten Recover Laboratoryn (Suomi) teos, joka kutsuu yleisön maanalaiselle matkalle Kakolanmäen alle, Kakolanmäen vedenpuhdistamon sisään.
Koreografi Yasen Vasilev (Bulgaria) tarkastelee ihmisyyttä sekä tiedostetun ja tiedostamattoman liikkeen rajoja kollektiivisen sooloteoksen muodossa. Sindri Runudden (Ruotsi) teoksessa kohtaaminen toteutuu ihmisen ja queerin, myyttisen hyljeolennon välillä. Tuuli Vahtola ja Iida Hägglund (Suomi) toteuttavat kuuntelukokemuksen ja esityksen yhdistelmän – teoksen, joka toteutuu henkilökohtaisen kokemuksen ja jaetun yhteisen tilan välillä.
Biennaalin ohjelmisto esittelee merkityksellisiä, kriittisiä ja leikkisiä keinoja toistemme luo pääsemiseen. Teokset tutkivat uudenlaisia tapoja suhtautua paikkoihin, yhteisöihin ja kaupungin historiaan, unelmiin ja tulevaisuuksiin. Ajankohtaiset poliittiset ja ympäristöön liittyvät kysymykset ovat läsnä useissa tapahtuman teoksissa. New Performance Turku Biennalen aikaan kaupunkiin rakentuu väliaikainen yhteisö ajan, tilan ja kokemusten jakamiseksi yhdessä.
s a a v u t e t t a v u u s
New Performance Turku haluaa toteuttaa tapahtuman joka toivottaa kaikki tervetulleeksi. Koko ohjelma on maksuton ja avoin kaikille.
Tutustu turvallisemman tilan periaatteisiimme ja saavutettavuus- sekä saapumistietoihin kunkin teoksen kuvaussivulla. Osa puheeseen perustuvista esityksistä tulkataan suomenkieliselle viittomakielelle. Osa yhteistyökumppaniemme tiloista tai paikkasidonnaisten teosten teospaikat eivät ole fyysisesti saavutettavia, ja tieto tästä pyritään parhaamme mukaan ilmaisemaan ohjelmassa ja teoskuvauksissa. Toivomme, että lisätietoja pyydetään tarvittaessa matalalla kynnyksellä. Yhteyshenkilö lisätietojen saamiseksi on mainittu kunkin teoskuvauksen kohdalla.
Otamme myös mielellämme vastaan palautetta kaikesta toiminnastamme, missä tahansa vaiheessa. Voit jättää palautetta nimettömänä tai nimellä palautelomakkeen avulla.
Osa teoksista on erityisesti suunnattu lapsille: esimerkiksi Sindri Runudden Sälskap (suunnattu n. kouluikäisille lapsille) sekä Dash Chen Seikkailupuistossa nähtävä teos.
Myös moni muu teos sopii yleisön nuorimmillekin jäsenille.
Lauantai- ja sunnuntai-illan iltaohjelma on kuitenkin kielletty alle 18-vuotiailta.
y h t e i s t y ö
New Performance Turku Biennale toteuttaa yhdessäoloa myös useiden yhteistyöiden kautta. EU-projekti Time For Live Art tuo yhteen neljä eurooppalaista taidetapahtumaa Belgiassa, Ljubljanassa, Turussa ja Ateenassa pohtimaan hitautta, huolenpitoa ja aikaa esitys- ja performanssitaiteen kontekstissa. Performing Identity on Erasmus+ -projekti neljän eurooppalaisen taideyliopiston (La Cambre (Belgia), Burren College of Art (Irlanti), LE 75 (Belgia), UA Poznań (Puola) ja kahden taidetapahtuman, New Performance Turku Biennalen ja Verão Azulin (Portugali) välillä.
Emerging Curators Residency toteutetaan yhteistyössä Eskus – Esitystaiteen keskuksen kanssa. Residenssi kutsuu viisi kansainvälistä ja suomalaista performanssi- ja esitystaiteen parissa toimivaa tuoretta kuraattoria osallistumaan biennaalin ohjelmaan ja ammattilaisohjelmaan. Yhteistyössä SARVin (Suomen Arvostelijain Liitto) kanssa toteutetaan biennaalin aikana Kriitikkoresidenssi, joka kutsuu ammattikriitikon osallistumaan tapahtuman ohjelmaan ja kirjoittamaan omasta näkökulmastaan käsin. Kriitikkohaku on parhaillaan käynnissä: lisätiedot SARVin sivuilta.
Olemme myös ylpeitä yhteistyöstä paikallisten ja kansallisten yhteistyökumppaniemme kanssa: Turun kaupunki, Turun Kaupunginteatteri, Aurinkobaletti, Tehdas Teatteri ja Jokistudio, Turun Taidemuseo, Taiteen talo, Läntinen tanssin aluekeskus, Kahvila Koroinen, Seikkailupuisto, Visit Turku Archipelago, Titanik-galleria, Turun seudun jätevedenpuhdistamo, Tallink Silja, Pro Manillasäätiö ja Manillan kulttuuritehdas, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu, Turun AMK:n Taideakatemia sekä Goethe Foundation Finnland.
New Performance Turku Biennale on mahdollisuus j u h l i s t a m i s e e n
Yhteen tulemisesta voi tuskin puhua ilman yhdessäolon juhlistamista. Toivomme, että kuuden tapahtumapäivän aikana saat kokea itsesi yllättyneeksi, herkistyneeksi ja syleillyksi kehojen, objektien, olentojen, rytmien, riittien, keskustelujen, hiljaisuuksien, hyräilyn, hautomisen, kosketuksen, tanssin ja leikin parissa.
t u k i j a t
Creative Europe program of the European Union, Erasmus+ program of the European Union, Turun kaupunki, Taiteen edistämiskeskus, Turku 2029 -säätiö, Pro Manillasäätiö, Turun Teatterisäätiö, Alfred Kordelinin säätiö, Ruotsalais-suomalainen kulttuurirahasto, Goethe Foundation Finnland – kiitos toimintamme mahdollistamisesta.
Koko taiteellinen manifesti löytyy täältä.