New Performance Turku Biennale on kutsunut taiteilijoita työskentelemään Turussa syksyllä 2024 työskentelemään ja kehittämään teoksia seuraavaa New Performance Turku Biennalea varten, joka toteutetaan 2.-7.9.2025. Residenssiin kutsutut taiteilijat ovat Parsa Kamehkhosh, Emil Santtu Uuttu, Gaëtan Rusquet ja Sara Wollasch. Taiteilijaesittelyt löytyvät alta.
Residenssien tarkoituksena on kutsua taiteilijat työskentelemään pitkäjänteisesti paikka-, yhteisö- ja tilannesidonnaisten teosten parissa, mahdollistaa työskentely- ja kehittelyaikaa, keskittymistä omalle työlle ja paikallisten yhteyksien luomista. Residenssit toteutetaan myös yhteistyössä paikallisten kumppaneiden kanssa. Yhteistyötahot toimivat paitsi teosten mahdollisina esityspaikkoina, myös pitkäjänteisen työskentelyn konteksteina, jolloin tekijöiden yhteistyö ammentaa ja reagoi yhteisöistä, tiloista ja niiden toiminnoista.
Koko vuoden 2024 toiminta rakentaa siltaa kohti vuoden 2025 New Performance Turku Biennalen sisältöjä. Vuoden 2025 New Performance Turku Biennale esittelee kotimaisten ja kansainvälisten tekijöiden teoksia sekä tutkijoiden luentoperformansseja viikon kestävässä tapahtumassa syyskuun 2025 alussa, 2.-7.9.2025. Biennaalin tehtävänä on esitellä kansainvälisen performanssitaiteen kärkeä, tunnistaa herkkävaistoisesti ympäristöstämme kumpuavia hiljaisia signaaleja ja tuoda niitä esiin taideteosten ja -kokemusten muodossa, mahdollistaa ja edesauttaa uusien tekijöiden astumista kansainväliselle performanssitaiteen kentälle sekä tuoda tätä kaikkea yleisön saataville.
Residenssitaiteilijoiden työskentelyyn pääsee tutustumaan Gaetan Rusquetin toteuttamassa workshopissa, sekä kaikille avoimessa Performansseja ja pizzaa -iltamassa Manillan Vanhalla Viinatehtaalla perjantaina 25.10.2024 klo 19 alkaen.
Yhteistyössä residenssien toteutuksessa Titanik-galleria/Arte, Läntinen tanssin aluekeskus, Pro Manillasäätiö, Sibelius-museo, Studio Alta / Meet Factory
Sara Wollasch
Sara Wollasch (s. 1997) on taiteilija, jonka teokset käsittelevät fyysisyyden, huolenpidon sekä uusien yhteiselon ja yhteistyön muotojen teemoja. Hän hyödyntää performansseissaan usein alastomuutta ja omaa kehoa, joita hän käyttää haastamaan sosiaalista ja poliittista sortoa sekä ilmaisemaan voimaantumista. Wollasch on opiskellut Lenka Klodován, Jan Ambrůzin ja Pavel Korbičkan johdolla FaVU BUT Brnossa, ja hän on esittänyt teoksiaan laajalti, muun muassa Prahan Studio ALTA sekä kansainvälisillä festivaaleilla. Hän toimii tällä hetkellä kuraattorina UMAKART Galleriassa Brnossa.
Emil Santtu Uuttu
Emil Santtu Uutun työt käsittelevät tavallisesti nautintoja tai muisti-instituutioiden ja historiantutkimuksen roolia.
Parsa Kamehkhosh
Parsa Kamehkhosh (s. 1985) on esitystaiteilija ja muotoilija, joka asuu tällä hetkellä Vantaalla, Suomessa. Hänen työnsä tutkii olemisen kysymystä maailman kontekstissa, erityisesti arjen ja elämän käsitteen vuorovaikutuksessa eksistentiaalisella tasolla. Hän käyttää usein esineitä ja materiaaleja ilmentämään nykyihmisen arjen estetiikkaa suhteessa erilaisiin narratiiveihin, jotka määrittelevät ihmisen aseman maailmankaikkeudessa ja sen ulkopuolella. Hänen teoksensa liikkuvat sisäisten ja ulkoisten maailmojen, luonnollisen ja yliluonnollisen, nähdyn ja näkymättömän rajapinnoilla.
Gaëtan Rusquet
Gaëtan Rusquet (he/him, 1984) asuu ja työskentelee Brysselissä. Hän toimii esiintyjänä, tanssijana, koreografina ja lavastajana, ja työskentelee sekä esittävän taiteen että kuvataiteen alueilla. Hän on opiskellut soveltavaa taidetta Pariisin Olivier de Serressä / ENSAAMAssa sekä suorittanut esityksen ja skenografian maisterintutkinnon ENSAV La Cambressa Brysselissä. Taiteellisissa ehdotuksissaan Rusquet tarkastelee, kuinka ihminen sijoittuu tilaan ja mikä tekee käytetystä välineestä – olipa kyseessä tila, valo, ääni, video, liike, esineet tai materiaalit – vähemmän määritellyn. Hän pyrkii tuomaan yhteyksiä esiin ritualisoidussa muodossa.