Search and Hit Enter

2020


New Performance Turku Festival: MOBILITIES
3.-6.9.2020

Taiteilijat ja teokset:

Leena Kela (FI): I, a Bat
Sanna Leinonen &co (FI): Make it in Time
Thomas Lilley (FI): Bat walk
Contemporary Art Archipelago: Spectres in Change (FI) (Saara Hannula – Saara Ekström – Lotta Petronella – Ilppo Vuorinen – Taru Elfving)
Eero Yli-Vakkuri (FI): Our Great Culinary Survival Excursion
Olga Spyropoulou (GR) & Katriina Kettunen (FI): To Organise Our Disappointments
Nastja Säde Rönkkö (FI): at midnight we will burn
Marinka Limat (CH): The Art of Encounter
Kink Gong (FR) & Aloyce Fungafunga (FI): NYAMA KWA NYAMA
Rabota (RU): The Tunnel
Annaliina Niitamo (FI): On a Critical Walk
Ali Akbar Mehta with varialambo (IN/FI/GE): Narrating WAR
Antonín Brinda (CZ): Wounds That Will Take Time to Heal
Jon Irigoyen (FI/SP): Mobile Carnival
Toisissa tiloissa (FI): Collection of Imaginary Beings
Videokaffe (FI/GE/USA): (SPACE BETWEEN US)
ARCTIC ACTION: (Stein Henningsen (NO), Nigel Rolfe (IE), Ali Al-Fatlawi – Wathiq Al-Ameri (CH/IQ), Raeda Saadeh (PS), Anne Rochat (CH), Kurt Johannessen (NO)
Jan-Erik Andersson (FI): Building, Dwelling, Thinking

+ Performance (Art) Days seminar
+ Carlotta Moore (FI): MASKED

Vuoden 2020 New Performance Turku Festival toteutettiin maailmanlaajuisen pandemian keskellä, poikkeusolosuhteissa.

Festivaalin vuoden 2020 teema MOBILITIES tarkasteli liikkumisen, liikkuvuuden ja liikkeen kysymyksiä historiallisesti poikkeuksellisena ajankohtana. Tapahtuman MOBILITIES-teeman ympärille kutsutut teokset käsittelivät kansainvälistä liikkuvuutta ja liikkumisen uudelleen ajattelua. Festivaali myös liikutti yleisöjään tapahtuman aikana erilaisia reittejä pitkin erityisiin tiloihin ja paikkoihin. Festivaalin teokset toteutuivat useissa esityspaikoissa Turun keskustassa, lähialueilla sekä saaristossa.

MOBILITIES-teema kytkeytyi myös oleellisesti liikkuvuuteen ja kestävyyteen liittyviin kysymyksiin ja olosuhteisiin. Vuoden 2020 kansainvälinen festivaali oli alkuperäise suunnitelman mukaan tarkoitus toteuttaa festivaalitaiteilijoiden ja -työryhmän osalta pelkästään maata pitkin matkustamalla. Tarkoituksena oli tarkastella kestäviä liikkumisen tapoja sekä mahdollisuuksia toteuttaa kansainvälisyyttä ilman merkittävää lentoliikenteen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä.

Koronapandemian aikaisessa ja jälkeisessä maailmassa kansainvälisen festivaalin on toimittava vastuullisesti ja etsittäviä turvallisia tapoja jatkaa toimintaa. Yleisöjemme ja paikallisyhteisöjemme lisäksi olemme vastuussa myös festivaalille kutsumistamme taiteilijoista ja heidän lähipiireistään. Haluamme toimijana kuitenkin sitoutua tavoitteeseemme toteuttaa lentopäästöistä vapaa tapahtuma, samalla reagoiden vastuullisesti maailman pandemiatilanteeseen, joten vuonna 2020 festivaalille matkustivat vain yleisöä osallistavat teoskonseptit ja -käsikirjoitukset, ideat ja erilaiset keskustelunavaukset. Kansainvälisyys toteutui festivaalilla aikaisempien festivaalivuosien kaltaisesti lukuisin eri tavoin: esimerkiksi Suomessa asuvien ja työskentelevien, kansainvälisesti aktiivisten taiteilijoiden teoksia kutsumalla ja myös virtuaalisesti tapahtuvien teosten ja kohtaamisten avulla. 

Liikkuminen ja liikkuvuus teemoina avautuivat ennen kaikkea festivaalin teosten kautta, jotka käsittelivät mm. sotaa ja siitä aiheutuvaa pakolaisuutta, kotia ja elinympäristöä, ympäristön ja kehon välistä liikettä mineraalien ja alkuaineiden muodossa, lepakoiden navigointia kaikuluotaamalla sekä liikkuvaa karnevaalia, juhlaa maailmassa, joka on koko kuluneen alkuvuoden elänyt kaikkiin vaikuttaneiden liikkumis- ja kokoontumisrajoitusten keskellä. Toisaalta teoksissa lähestyttiin myös poikkeusaikojen mukanaan tuomaa surua ja traumaa.

Festivaalin aikana käänsmme katseemme kansainväliseen liikkuvuuteen liittyvien kysymyksien ohella myös paikallisuuksiin. Tapahtumassa liikuttiin paikallisalueiden äärellä ja äärelle. Liikkumista ja liikkuvuutta lähestyttiin niin sisällöllisesti kuin fyysisestikin kutsumalla yleisöä liikkumaan eri teosten äärelle kävellen, polkupyörillä, bussilla, veneellä ja laivalla.