New Performance Turku Festival
29.9.-5.10.2014
Eero Yli-Vakkuri (FI): Hevoslinja
val smith (NZ): Circle In A Box / Gutter Matters
Future Hotel (Stephen Bain & Nisha Madhan) (NZ): This Means You
White on White (SWE): #6 – Queer Sells
Essi Kausalainen (FI): Volatile Signals
Maija Hirvanen (FI): Walkapolis
Mac Ophélie (BE/FR): Iconic #4
Anaïs Héraud (GE): Compulsion-Attaque
Mark Harvey (NZ): Formal Resposibilities / For the Love of Finland
Performance Voyage IV
Vuoden 2014 festivaali järjestettiin 29.9.-5.10.2014. Vuosittain järjestettävän New Performance Turku Festivalin tavoitteena on tuoda yleisön nähtäville mitä kokeellisen performanssi- ja esitystaiteen kentällä tapahtuu, mikä siellä on uutta ja mistä sen vaikutteet kumpuavat. Festivaalista on kolmen toimintavuotensa aikana muodostunut taiteellisesti kunnianhimoinen tapahtuma, joka kokoaa yhteen performanssi- ja esitystaiteen kansainvälisen etujoukon tuoreet huipputeokset. New Performance Turku Festival on laaja-alainen festivaali: se levittäytyy niin kuva- kuin esittävän taiteen tiloihin ja tarjoaa yleisön nähtäville eri taiteenlajeista alkujuurensa saavia performanssiteoksia.
Vuosi 2014 oli New Performance Turku Festivalille hyvin onnistunut vuosi. Performanssitaide on viime vuosien aikana tullut vakiintuneeksi osaksi nykytaiteen kenttää ja performanssiteoksiin törmää nykyään usein museonäyttelyiden ja perinteisempienkin teatterifestivaalien ohjelmistossa. Performanssin yleisömäärissä on ollut havaittavissa huomattavaa kasvua. Myös New Performance Turku Festival pyrkii osaltaan ahkerasti avaamaan tätä nousevaa taiteenlajia laajempien yleisöjen tietoisuuteen.
Festivaalilla esiintyi yhteensä 10 kotimaista ja ulkomaista taiteilijaa ja taiteilijaryhmää. Esityspaikkoina toimivat Kutomo, TEHDAS Teatteri, Titanik-galleria, Aurinkobaletti, Aboa Vetus & Ars Nova sekä Turun kaupunkitila. Festivaalin julkisiin tiloihin sijoittuvat esitykset olivat maksuttomia. Vuoden 2014 festivaalia rahoittivat Taiteen edistämiskeskus, Koneen säätiö, Turun kaupunki sekä Svenska Kulturfonden.
Festivaali tavoitti yhteensä n. 2000 katsojaa. Edellisvuosien keväällä ja kesällä järjestettyihin festivaaleihin verrattuna festivaalin ajankohta syys-lokakuun taitteessa toimi huomattavasti paremmin ja se näkyi lähes kaksinkertaisissa katsojamäärissä edellisiin vuosiin verrattuna. Festivaalin teoksista moni sijoittui kaupunkitilaan, mikä lisäsi sekä katsojien määrää että festivaalin tunnettuutta. Myös tiivis yhteistyö paikallisten korkeakoulujen, Turun yliopiston ja Turun AMK:n Taideakatemian kanssa laajensi festivaalin yleisöpohjaa ja edesauttoi tapahtuman yleisötyön kehittymistä.