Search and Hit Enter

Tomasz Szrama (PL/FI)

Tomasz Szrama: Forward!
Lauantai 4.9. 15:00

Liikkuva performanssi Turun keskustassa, ulkotilassa
Aloituspaikka:
Radisson Blu Marina Palacen edusta, Läntinen rantakatu
Mukana teoksessa Antti Saarinen (rummut) ja Topi Laitinen (saksofoni)

Avoin kaikille!

Suosittelemme vahvasti kaikille tapahtumissamme käyville kasvomaskin käyttöä.

*

Forward!

Tämä on henkilökohtainen paraatini, jolla juhlin puolta vuosisataa. Vuonna 2021 saapumisestani Suomeen on kulunut 25 vuotta, ja se on tasan puolet elämästäni. Kaiken kaikkiaan en ole menettänyt toivoa. Uskon, että taiteellisella panoksellani selviän mistä tahansa poliittisesta järjestelmästä tai luonnonkatastrofista. Ja pyrin vielä suurempaan.

Tomasz Szrama (s. 1970, Puola) valmistui vuonna 1998 Wroclawin Kuvataideakatemiasta. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Szrama liikkuu useiden taiteenlajien, kuten valokuvan, videon ja muiden aikalähtöisten metodien välillä. Muodosta riippumatta keskeisenä tekijänä hänen teoksissaan on oman kehon ja performanssimetodien käyttö. Performanssin keinot ovat kulkeneet mukana hänen työskentelyssään aina vuodesta 1995 lähtien. Szramalle tyypillisiä toiminnan tapoja ovat katsojien osallistaminen ja improvisaation hyödyntäminen teoksissa. Nämä keinot linkittyvät performanssin tradition ymmärtämiseen prosessina, jossa jokainen hetki ja teko on erottamaton osa kokonaisteosta. Temaattisesti teokset liikkuvat matkustamisen, ihmisten välisiin suhteisiin suhteiden, luottamuksen sekä aina läsnä olevan epäonnistumisen mahdollisuuksien äärellä. Szrama on esiintynyt kansainvälisesti eri tapahtumissa ja festivaaleilla Euroopassa, Aasiassa, Afrikassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.

Vuosina 2008-2017 Szrama on työskennellyt tuottajana, suunnittelijana, teknisenä päällikkönä ja on ollut vastuussa HIAP – Helsinki International Artist Programmen tapahtumien tuotannosta. Viimeisten 15 vuoden aikana hän on myös ollut aktiivinen performanssitapahtumien järjestäjä. Nykyään hän toimii myös luennoitsijana ja toteuttaa työpajoja.

Szrama on työskennellyt Taiteen edistämiskeskuksen taiteilija-apurahalla vuosina 2016 ja 2018-2020 ja Koneen Säätiön tuella vuonna 2017.