Search and Hit Enter

Timo Viialainen (FI)

Timo Viialainen: Engagement

Lauantai 4.9. 21:00

Osoite: Vanha Viinatehdas (Manilla) – Itäinen Rantakatu 64b, 20810 Turku
Kesto: 30-40 min

Ilmoittaudu mukaan tästä!

Saavuthan noin 5 minuuttia ennen performanssin alkua.
Suosittelemme vahvasti kaikille tapahtumissamme kävijöille kasvomaskin käyttöä.

*

Melkein jokaisesta rakennuksesta löytyy kaappi, jonka sisällä on kahva, jota kääntämällä sähköt katkeavat. Sähköjen katkeamisen jälkeen sammuvat ennen pitkää myös akulliset laitteet. Jokaisesta sähkön piirissä olevasta tilasta on mahdollista myös katkaista sähköt, sillä jokainen tila on aina jonkin pääkytkimen takana.

Pääkytkimiä on käytetty takaamaan turvallinen sähkötyöskentely myös hätätilanteissa ja pelastustoimenpiteissä, kuten pankkiryöstöissä ja joukkojen hallinnassa, sekä syystä tai toisesta ei-toivottujen tilaisuuksien, kuten poliittisten ja uskonnollisten kokoontumisten keskeyttämisessä. Kytkimiä on käytetty myös sähköisesti vahvistettujen musiikkitapahtumien äkillisessä lopettamisessa – varsinkin kun on ollut kyse äänekkäästä, häiritseväksi meluksi tulkitusta musiikista. Usein päätös sähköjen katkaisusta on syntynyt spontaanisti elävässä tilanteessa ja paineen alla. Ehkä siksi, että se on ollut mahdollista, ja koska sen vaikutus on niin välitön ja tehokas.

Manillan Vanha Viinatehdas sai sähköt todennäköisesti joskus viime vuosisadan alkupuoliskolla viinan valmistuksen vaihduttua köysien tekoon. Nykyään tila on monitoimitila. Monitoimitilan tarkoitus on muuntua moniin haluihin ja tarpeisiin. Tässä tapauksessa haluni on tutkia tilassa aktivoituvia voimia ja niiden olemassaolon ehdollisuutta suhteessa sähköön sekä äkillisen sähkökatkon aiheuttamaan muutokseen.

Timo Viialainen työskentelee kuvataiteen, performanssitaiteen ja äänitaiteen alueilla. Hänen taiteellinen tuotantonsa konketisoituu äänellisiä elementtejä hyväksi käyttävissä performansseissa sekä käsitteellisissä, katsojia aktivoivissa veistoksellisissa teoksissa. Kiinnostuksen kohteina ovat muunmuassa esikielellinen kokemus sekä ristiriitaiset tulkinnat eri kapitalisoitujen toimintaympäristöjen tarkoituksista. Performanssitaiteilijana hän on esiintynyt aktiivisesti vuodesta 2011 alkaen lukuisissa eri tapahtumissa 19 eri maassa. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Helsingin Kuvataideakatemian veiston osastolta.