Search and Hit Enter

New Performance Turku Festival 2020 tarkasteli liikkuvuuden ja liikkeen kysymyksiä

Festivaalin vuoden 2020 teema MOBILITIES tarkasteli liikkumisen, liikkuvuuden ja liikkeen kysymyksiä historiallisesti poikkeuksellisena ajankohtana. Tapahtuman MOBILITIES-teeman ympärille kutsutut teokset käsittelivät kansainvälistä liikkuvuutta ja liikkumisen uudelleen ajattelua. Festivaali myös liikutti yleisöjään tapahtuman aikana erilaisia reittejä pitkin erityisiin tiloihin ja paikkoihin. Festivaalin teokset toteutuivat useissa esityspaikoissa Turun keskustassa, lähialueilla sekä saaristossa.

MOBILITIES-teema kytkeytyi myös oleellisesti liikkuvuuteen ja kestävyyteen liittyviin kysymyksiin ja olosuhteisiin. Vuoden 2020 kansainvälinen festivaali oli alkuperäise suunnitelman mukaan tarkoitus toteuttaa festivaalitaiteilijoiden ja -työryhmän osalta pelkästään maata pitkin matkustamalla. Tarkoituksena oli tarkastella kestäviä liikkumisen tapoja sekä mahdollisuuksia toteuttaa kansainvälisyyttä ilman merkittävää lentoliikenteen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä.

Liikkuminen ja liikkuvuus teemoina avautuivat ennen kaikkea festivaalin teosten kautta, jotka käsittelivät mm. sotaa ja siitä aiheutuvaa pakolaisuutta, kotia ja elinympäristöä, ympäristön ja kehon välistä liikettä mineraalien ja alkuaineiden muodossa, lepakoiden navigointia kaikuluotaamalla sekä liikkuvaa karnevaalia, juhlaa maailmassa, joka on koko kuluneen alkuvuoden elänyt kaikkiin vaikuttaneiden liikkumis- ja kokoontumisrajoitusten keskellä. Toisaalta teoksissa lähestyttiin myös poikkeusaikojen mukanaan tuomaa surua ja traumaa.

Festivaalin aikana käänsmme katseemme kansainväliseen liikkuvuuteen liittyvien kysymyksien ohella myös paikallisuuksiin. Tapahtumassa liikuttiin paikallisalueiden äärellä ja äärelle. Liikkumista ja liikkuvuutta lähestyttiin niin sisällöllisesti kuin fyysisestikin kutsumalla yleisöä liikkumaan eri teosten äärelle kävellen, polkupyörillä, bussilla, veneellä ja laivalla.